Dobro došli na blog o uređenju dečije sobe, i svim važnim i manje važnim stvarima koje idu uz to!
Kao arhitekta i dizajner enterijera, pričaću vam kako bi trebalo da izgleda, kao mama - kako sve to funkcioniše u praksi, a da bi blog bio blog, naći će se i poneka pričica iz svakodnevnog života.
Opustite i uživajte u ovim idejama. Raskomotite se, bar na trenutak, u našoj dečijoj sobi. Setite se kako je biti dete i imati svoj, i samo svoj, skriveni kutak. Hajde da svojoj deci priuštimo ta sitna zadovoljstva, tu radost i uspomene koje će ih pratiti kroz život.

понедељак, 24. фебруар 2014.

FLEKSIBILNOST PROSTORA

Prvo pitanje pitanje je kolikim prostorom raspolažete i za koliko dece je namenjen. 
Ali, i da se radi o sto kvadrata za jedno dete, taj prostor treba osmisliti i organizovati. 
Što je prostor manji, izazov je veći.

Uzmimo za primer da opremate sobu za bebu. 
Dakle, krevetac, komoda za presvlačenje sa fiokama, jos neki manji ormar, obavezna udobna fotelja. I to je ono što će biti dovoljno za prvih šest meseci. 
Često to i ne bude soba, već deo roditeljske sobe. 
Posle toga dolazi na red ogradica, pa podloga za puzenje, prostor za igračke… i kako dete raste, polako okupira ceo stan. 
Zato je dobro na vreme osmisliti dečiju sobu ili neki njihov deo prostora, dovoljno funkcionalan da zadovolji većinu dečijih potreba.

Počnite od pozicije kreveta. Jedan ili više njih?  
Kreveti na sprat se mogu praviti na mnogo zanimljivih načina, ali dolaze u obzir samo kada su deca dovoljno velika za njih. 
Veoma popularne su i strukture koje povezuju dva kreveta, radne stolove, ormare. Štede prostor, a i deca ih vole.
Nešto jeftinija i jednostavnija izvedba, a isto štedi prostor, je krevet-fioka, gde se donji krevet izvlači ispod gornjeg. Možda i bolja varijanta za manju decu.
Za starije ostaje još i vrlo atraktivno rešenje kreveta na galeriji. Prostor ispod se može iskoristiti za radni kutak, garderober, sedenje. Ovde je poželjna veća visina plafona i obavezno sigurna struktura koja nosi krevet.

Pišem prvo o krevetima, jer su oni trajni element sobe, ostalo je podložno promenama kako deca rastu. 
Računajte na to da ćete stočić za crtanje i kocke zameniti pisaćim stolom, a u polici za igračke će zatrebati mesta za školske knjige. 
Pokušajte da ne zagušite sobu, da ostane deo prostora čist, za igru i sedenje na podu. Izbegavajte nameštaj koji ćete teško moći da pomerite, dajte prednost laganijim komadima i onima koji imaju točkiće.

Obavezno na vreme mislite na prostor za odlaganje igračaka. Zatvoreni. 
Bilo da je to posebna komoda, šarene plastične kutije, fioke ispod kreveta, važno je da bude lako dostupan i da deca mogu sama tu brzo da sklone igračke, a da ipak napravite neku sistematizaciju gde koje igračke stoje.

Uz sve to, soba će se stalno menjati, kao i vaša deca. Uskoro će postati najvažnije da na vratima piše 'Ne ulazi bez kucanja!' Poštujte njihovu privatnost.

Нема коментара:

Постави коментар